Twaalf kleine zorgaanbieders bundelen hun krachten om zich zo te presenteren richting gemeenten, inspelend op de transitie van de jeugd -en volwassenenzorg. Met name het overnemen van de verstrekking van Persoonsgebonden Budgetten door gemeenten van het Rijk was hiervoor aanleiding. De deelnemende organisaties aan het initiatief Kleinschalige Zorg Limburg zijn vooral kleine zorgaanbieders op het gebied van praktische hulpverlening, begeleiding, dagbesteding, opvoedingsondersteuning en woonbegeleiding.
Informatie uitwisselen
Woordvoerder Tessy Gardeniers: “Ruim twee jaar geleden zijn we als groep van twaalf zorgverleners voor het eerst samengekomen om informatie uit te wisselen over de transitie. Samen weet je immers meer dan alleen”. Tijdens de bijeenkomsten die de Limburgse kleine zorgaanbieders hadden, kwamen uiteenlopende vraagstukken aan de orde. Gardeniers: “Centraal thema daarbij was het gezamenlijk inschatten van wat het is dat gemeentes met ons zouden willen en hoe we daar vervolgens op in zouden kunnen spelen”.
Kleine zorgaanbieders op de sociale kaart
Behalve het bespreken en gezamenlijk tegemoet treden van de moeilijkheden die samenhangen met de transities, kijken de deelnemers aan het initiatief ook naar de kansen die de op handen zijnde verandering met zich meebrengt. Gardeniers: “We willen een proactieve houding richting de markt en de gemeenten aannemen. De komende tijd zullen we daarom in gezamenlijkheid gaan proberen ervoor te zorgen dat het aanbod van kleine zorgaanbieders onderdeel blijft uitmaken van de sociale kaart binnen onze gemeentes”.
De samenwerking blijkt volgens de zorgaanbieders dus een belangrijk instrument om bij de gemeentes in beeld te blijven, zodat cliënten straks niet alleen nog maar bij de grote zorgaanbieders terecht zouden kunnen. “Sommige cliënten hebben de kleinschaligheid van kleine zorgaanbieders gewoon hard nodig. Niet iedereen is goed op zijn plek bij een grote zorgorganisatie. Sommige kinderen waar ik zelf mee werk zouden bijvoorbeeld beslist verdwalen wanneer zij binnen een grootschalige zorgorganisatie hun hulp moesten halen”, zo zegt Gardeniers, die tevens directeur is van zorgaanbieder N-joy4kidz is.
Gemakkelijk maken
Door zich onderling te organiseren, hopen de kleine zorgaanbieders het ook gemakkelijker te maken voor gemeentes om zaken met hen te doen. “We hebben nu één aanspreekpunt, waarbij gemeentes terecht kunnen voor kleinschalige zorg in vrijwel elk type casus. Dat voorkomt dat er aan de kant van de gemeentes veel tijd gaat zitten in het zoeken naar de juiste kleinschalige hulpverlening voor een bepaalde casus”. Het initiatief van de kleine zorgaanbieders beoogt dan ook een zo volledig mogelijke dekking te bereiken met hun gezamenlijke zorgaanbod, zodat er aan vrijwel elke doelgroep met vrijwel elke problematiek een kleinschalig alternatief voorhanden blijft.
In Zuidwest Friesland gaat deze week een soortgelijk initiatief van kleine zorgaanbieders van start.
Interessant artikel? Meld u dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief en mis nooit meer iets!